Λέξεις – ήχοι με συγκεκριμένη σημασία στον εγκέφαλο

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν «άτλαντα του εγκεφάλου» που αποκαλύπτει το πώς οι σημασίες των λέξεων διοργανώνονται σε διάφορες περιοχές του οργάνου.
Σαν ένα πολύχρωμο πάπλωμα πάνω απ το φλοιό, ο άτλαντας εμφανίζεται στις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου και παρουσιάζει το πώς μεμονωμένες λέξεις και οι έννοιες που μεταφέρουν, μπορούν να ομαδοποιηθούν στις μάζες της λευκής ουσίας.

«Στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα γιγαντιαίο άτλαντα που δείχνει πώς μια συγκεκριμένη πτυχή της γλώσσας εκπροσωπείται στον εγκέφαλο. Η περίπτωση αυτή αφορά τη σημασιολογία, ή τις έννοιες των λέξεων», δήλωσε ο Jack Gallant, νευρο-επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Η συναισθησία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα, τις λέξεις, τους ήχους.
Δεν υπάρχει περιοχή του εγκεφάλου που να κατέχει μια λέξη ή μια έννοια. Μια ενιαία κηλίδα του εγκεφάλου σχετίζεται με μια σειρά συναφών λέξεων. Και κάθε λέξη «ανάβει» σε πολλά διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Μαζί συνθέτουν δίκτυα που αντιπροσωπεύουν τις έννοιες της κάθε λέξης που χρησιμοποιούμε:
Τη ζωή και την αγάπη; Το θάνατο και τους φόρους; Σύννεφα;
Tη Φλόριντα ή τα εσώρουχα…. Όλα ανάβουν τα δικά τους νευρωνικά δίκτυα.