
Tον Ιούνιο 2014 δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS μία έρευνα του Cornell University και του Facebook, που αφορούσε τη μελέτη ενός φαινομένου που αποκαλείται «emotional contagion» (συναισθηματική μόλυνση). Στην έρευνα συμμετείχε μια ομάδα επιστημόνων, που περιλάμβανε κι έναν data scientist που εργάζεται για το Facebook.
Έτσι, για μια ολόκληρη εβδομάδα, οι ερευνητές «πείραξαν» τα News feeds 689.003 χρηστών του κοινωνικού δικτύου, ούτως ώστε σε κάποιους από αυτούς να εμφανίζονται περισσότερες θετικές ειδήσεις, και σε κάποιους περισσότερες αρνητικές. Στην πράξη λοιπόν, αποδείχθηκε ότι οι χρήστες που έβλεπαν περισσότερες αρνητικές ειδήσεις, άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερες αρνητικές λέξεις στις δικές τους αναρτήσεις. Όσοι έβλεπαν λιγότερες αρνητικές ειδήσεις, χρησιμοποιούσαν περισσότερες θετικές λέξεις.
Πέρα απ το φαινόμενο της «συναισθηματικής μόλυνσης», η ομάδα εξέτασε και το φαινόμενο της έκθεσης των χρηστών σε ουδέτερες αναρτήσεις, κάτι που οδήγησε σε αντίστοιχα, ουδέτερα και πολύ λιγότερο εκφραστικά posts, από αυτούς τους χρήστες.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Facebook έπαιξε με τα συναισθήματα 689.003 χρηστών, εν άγνοιά τους. Με λίγα λόγια, είναι σαν το Facebook να ήθελε να διαπιστώσει εάν μπορεί να χαλάσει τη διάθεση των χρηστών του, χωρίς αυτοί να το καταλάβουν &, τα κατάφερε εξαιρετικά.
Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι το γεγονός βγήκε στην επικαιρότητα και έτσι μας βάζει όλους, σε σκέψεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε ?
Πρακτικά, αφού όλοι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα social media, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να προστατευτούμε. Τα αντανακλαστικά υπάρχουν, λειτουργούν φυσιολογικά και περνούν μηνύματα, ερεθίσματα, πληροφορίες στον εγκέφαλο σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο απ το Facebook αλλά, εδώ και πολλά, πολλά χρόνια, απ την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη διαφήμιση, το γενικότερο επικοινωνιακό marketing. Tα αντανακλαστικά (reflections) , ενυπάρχουν εντός μας, σαν κομμάτι της φυσιολογίας μας και είναι εξαρτημένα.
O Ρώσος φυσιοδίφης Ivan Pavlov μας έθεσε τα γεγονότα απλά, κατανοητά, τεκμηριωμένα. Μηνύματα, ερεθίσματα, πληροφορίες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και διαμορφώνουν το είναι μας, το σύνολο της ύπαρξής μας. Πολλές φορές χωρίς τη δικής μας, καθαρή βούληση.
Αν υπάρχει κάτι ωστόσο, το οποίο χρειάζεται να παραμείνει βαθιά χαραγμένο στη σκέψη και τη μνήμη μας, είναι η ΚΡΙΣΗ και η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, του υλικού, των δεδομένων που εμφανίζονται κάθε φορά στην οθόνη μας. Ακόμη και τώρα, που διαβάζουμε αυτή την ανάρτηση.
Καλή συνέχεια σε όλους, στη συνεχή κρίση & αξιολόγηση σε κάθε πληροφορία…
Καλή συνέχεια στη συνειδητή διαδικασία πλαισίου και ορίων σε σχέση με την εξατομικευμένη υποκειμενική, διαφορετική για τον καθέναν μας, συναισθηματική συνοχή, και προστασία, στην κάθε διαφορετική εμπειρία.
Ο εγκέφαλος είναι πάντα ενεργός, ακόμη κι όταν η σκέψη και η κρίση, δεν είναι.
Παρατηρείτε, παρατηρήστε, αυτό-παρατηρηθείτε.
Wellness and Health Association.…όλοι εμείς